Univerzita Komenského opäť nenašla premožiteľa a oslavuje štvrtý titul

Už piaty ročník Hokejového turnaja univerzít sa uskutočnil 7. novembra 2017 na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove. O celkové zabezpečenie podujatia sa postarali už tradiční organizátori – Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ), Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), Mestská časť Bratislava-Ružinov a Ružinovský športový klub.

Pôvodne sa na tohtoročnom Hokejovom turnaji univerzít malo zúčastniť osem tímov. Na poslednú chvíľu však svoju účasť odriekli Prešovská univerzita v Prešove a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Oba tímy sú účastníkmi Európskej univerzitnej ligy (EUHL), a tak by bola ich účasť určite prínosom. V podobnom duchu sa vyjadrili nielen bývalý generálny sekretár SZĽH Róbert Pukalovič, ale aj prezident SAUŠ Július Dubovský. Z pôvodne osemčlennej zostavy tak zostala len šestica účastníkov, ktorá bojovala o štyri miestenky na Zimnú univerziádu SR. Tá sa bude konať vo februári budúceho roka vo Zvolene.

 

Žilinská univerzita na favoritov nestačila

V skupine A sa ocitli víťazi všetkých štyroch doterajších ročníkov – Univerzita Komenského v Bratislave a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Ich súperom bola Žilinská univerzita v Žiline, ktorá vlani obsadila 6. miesto. Hokejisti zo Žiliny boli vysokým favoritom dôstojným súperom, ale napokon sa im bodovať nepodarilo. So súperom z Nitry odohrali vyrovnaný duel, ktorý definitívne rozhodol až gól do prázdnej brány. Univerzita Komenského si počínala suverénnejšie, keď zvíťazila 6:2. Hviezdou zápasu bol Martin Kalináč, ktorý zaznamenal tri góly a dve asistencie. O prvom mieste rozhodoval vzájomný súboj favoritov. Prvá tretina góly nepriniesla, no Univerzita Komenského napokon zúročila svoju aktivitu. Po záverečnej siréne sa tešila z víťazstva 4:1, vďaka ktorému si vypracovala lepšiu pozíciu pred záverečnou časťou turnaja.

Posledného semifinalistu určil jediný gól

Skupina B bola oveľa jednoznačnejšia a jej víťaza sme spoznali už po prvých dvoch stretnutiach. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne najskôr výsledkom 7:0 zdolala Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre a následne sedem gólov strelila aj v zápase proti Ekonomickej univerzite v Bratislave. V prvom meraní síl sa štyrmi gólmi zaskvel Ján Zlocha, ktorý má na konte 60 štartov v najvyššej slovenskej súťaži. V rámci základných skupín bol najlepším brankárom trenčiansky Michal Dovina s úspešnosťou zákrokov 97,14%. V poslednom zápase skupiny si to v priamom súboji o postup do semifinále rozdali hokejisti z Nitry a Bratislavy. Zápas sa zmenil na šachovú partiu, ktorú napokon rozhodol jediný gól. V 30. minúte skóroval Boris Martančík, čím poslal Ekonomickú univerzitu do semifinále turnaja.   

Semifinálové drámy rozhodli až nájazdy

Semifinále bolo v znamení bratislavského derby a trenčiansko-nitrianskeho súboja. Napokon tieto dva duely priniesli až neočakávanú drámu. Mimoriadne dramatický zápas odohrali UK a EUBA. Víťaz posledných troch ročníkov nevstúpil do stretnutia ideálne, prehrával 0:2 aj 1:3, ale napokon postúpil po úspešných samostatných nájazdoch. Tie prišli na rad aj v druhom semifinále, kde sme však takú gólovú nádielku nevideli. UKF dlho vyhrávala najtesnejším rozdielom, ale takisto nezvládla nájazdovú lotériu. O víťazstve Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne rozhodol úspešným nájazdom David Minárik. V zápase o konečné 5. miesto sa Slovenská poľnohospodárska univerzita dočkala prvých gólov na turnaji a súpera zo Žilinskej univerzity mala takmer „na lopate“. Tej sa však podarilo vyrovnať 45 sekúnd pred koncom a v nájazdoch naklonil misky váh na jej stranu Juraj Šuda.

Trenčania doplatili na únavu, bronzoví opäť Nitrania

Finálové stretnutie malo rovnaké obsadenie ako vlani. Univerzita Komenského nastúpila proti hokejistom z Trenčína a v rozhodujúcom zápase turnaja opäť nezaváhala. V 21. minúte zápasu viedla už 3:0, keď Filip Kundrát využil presilovú hru. Hostia sa už na odpor nezmohli a napokon ich prehru definitívne spečatil gól do prázdnej brány. K najlepším hráčom turnaja patril Matúš Holenda, ktorý pôsobí vo farbách aktuálneho lídra Tipsport ligy. Podľa jeho slov vo finále značne zaúradovala únava a chýbal im aj povestný kúsok šťastia. Napriek tomu verí, že budúci rok už dokážu zosadiť Univerzitu Komenského z najvyššieho stupienka. Bronzové medaily sa po roku stali opäť korisťou Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Jej reprezentanti v malom finále suverénne zdolali Ekonomickú univerzitu v Bratislave 8:3, pričom mali fantastickú úspešnosť streľby 36,36%.

Ocenenia zbierali najmä hráči víťazného tímu

Po skončení finálového zápasu sa konalo slávnostné odovzdávanie tímových a individuálnych cien. Najlepším brankárom turnaja sa stal Denis Pravda z tímu Univerzity Komenského. Okrem neho boli ocenení aj dvaja jeho spoluhráči. Cenu za najlepšieho útočníka si prevzal Adrián Lipovský a druhýkrát po sebe bol za najužitočnejšieho hráča vyhlásený Martin Kalináč. Najlepším obrancom sa stal Matúš Holenda z trenčianskej univerzity, hoci sme ho neraz videli na pozícii útočníka. Cenu fair play si odniesli hokejisti Ekonomickej Univerzity v Bratislave, ktorí obsadili nepopulárnu zemiakovú priečku.

Celkové poradie:

1. Univerzita Komenského v Bratislave

2. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

3. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

4. Ekonomická univerzita v Bratislave

5. Žilinská univerzita v Žiline

6. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Povedali o turnaji:

Róbert Pukalovič (bývalý generálny sekretár SZĽH): Som veľmi spokojný s úrovňou tohto ročníka turnaja. Tá graduje každým rokom. Už v semifinále boli tri mužstvá, ktoré mohli bez problémov obsadiť prvú priečku. Rovnako tak stretnutie o 5.-6. miesto nebolo bez kvality. Je mi trochu ľúto, že sa na poslednú chvíľu odhlásili Prešovská univerzita a banskobystrická univerzita, mohli sme mať Slovensko pokryté oveľa viac. Ale kritéria sú dané. Prvé štyri tímy budú účastníkmi Slovenskej zimnej univerziády vo februári vo Zvolene. Aj vďaka tomu bol turnaj tento rok taký kvalitný.

Július Dubovský (prezident SAUŠ): Tento piaty ročník patril k najlepším aj úrovňou, aj organizáciou, aj prístupom mužstiev, aj keď nám chýbali Prešov a Banská Bystrica. Ale myslím si, že tí, ktorí tu boli, to neoľutovali a zúčastnili sa pekného turnaja. Navyše, na záver dostalo toto podujatie aj taký pekný rámec príchodom Zdena Cígera, Jara Obšuta, Stana Grona a pána starostu mestskej časti Ružinov. K dôvodom, prečo prišlo k odhláseniu dvoch tímov sa vyjadrovať nechcem. Čo nás teší je, že aspoň na finále sme zaplnili jednu tribúnu divákmi. Do budúcnosti mužstvá, ktoré sem prídu, by mali prísť so svojimi fanklubmi. Na tom musíme ešte pracovať.

Martin Kalináč (kapitán tímu UK): My sme mali generačnú výmenu. Tento rok boli nominovaní skôr hráči z prvého a druhého ročníka našej univerzity, väčšinou Fakulty telesnej výchovy a športu. Bolo to vidno aj v tom semifinále, ktoré patrilo k najnapínavejším zápasom turnaja. Mali sme na mále, ale som rád, že sme to zvládli. Univerzitné tímy sú čoraz kvalitnejšie a stále prichádzajú lepšie pripravené.   

Autori: Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek.

Foto: Vladimír Kuric, Univerzita Komenského v Bratislave.