5. decembra sa uskutočnil galavečer pri príležitosti vrcholenia osláv 100. výročia akademického športu na Slovensku, ktoré SAUŠ v roku 2019 oslavovala. Slávnosť sa konala v Moyzesovej sieni na Šafárikovom námestí v Bratislave a pozvanie prijali viacerí významní predstavitelia športovej a univerzitnej obce. Medzinárodnú účasť zastrešil prezident FISU Oleg Matytsin spolu s členmi exekutívy. Hostí počas večera sprevádzal bohatý program v podobe vystúpení maestra Miroslava Dvorského a umeleckého súboru Lúčnica. Ocenenia v podobe sovy, ktoré sa rozdávali špeciálnym hosťom počas gala pripravil umelec, akademický sochár Ján Ťapák. V zastúpení ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu si ocenenie, resp. poďakovanie za podporu, rozvoj a spoluprácu odniesol štátny tajomník pre šport pán Jozef Gönci. Špeciálne ocenenia odovzdával aj prezident FISU Oleg Matytsin, ktorý ocenil hostiteľa večera, prezidenta SAUŠ - Júliusa Dubovského ako aj dlhoročného spolupracovníka, viceprezidenta SAUŠ a predsedu lekárskej komisie FISU - Dušana Hamara. 
Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti akademického športu na Slovensku bolo im memoriam udelené Jurajovi Šamudovskému a Zdenkovi Belajovi. Osobne si toto ocenenie prišiel prevziať Ladislav Hlavatý a za Ľudovíta Komadela ocenenie prevzal jeho bývalý žiak pán prof. Hamar.  

Juraj Šamudovský:
aktívny športovec, venoval sa atletike a hrával hokej za Sláviu VŠ a Sláviu UK. Bol vysokoškolský pedagóg a dlhoročný funkcionár vo vysokoškolskom športe, bol aktívny v telovýchovnej jednote Slávia UK Bratislava, bol predsedom Slovenského zväzu vysokoškolského športu a Slovenskej asociácie akademického športu, podpredsedom Československého zväzu vysokoškolského športu a neskôr viceprezidentom Slovenskej asociácie univerzitného športu.                       

Zdenko Belaj:
zapálený športovec, pedagóg a funkcionár pôsobiaci na Slov. poľnoh. univ. v Nitre, svojou zanietenosťou mal rozhodujúci podiel na rozvoji viacerých športov v Nitre /volejbal, basket., lyžovanie, horolezectvo a vodáctvo, tenis. Predstavuje jednu z nosných osobností SAUŠ v novodobej histórii.                                       

Ľudovít Komadel:
funkcionár slov. vysokoškolského športu, bývalý výborný plavec, účastník na Hrách XV. olympiády 1952 v Helsinkách, medzinárodne uznávaný odborník telovýchovného lekárstva, v r. 1969 bol zvolený člena exekutívy FISU. Prostredníctvom neho sa začal slovenský vyskošk. šport podieľať na rozvoji svetového vysokoš. športu. Stal sa 1. predsedom Lekárskej komisie FISU, aj jeho zásluhou vypracovala komisia pravidlá kontroly dopingu a feminity vo FISU. V roku 1985 v japonskom Kóbe bol prof. Komadel za zásluhy o vysokoškolský šport vo svete zvolený za čestného člena FISU.                                                             

Ladislav Hlavatý:
športovec, pedagóg a tréner plávania. Viedol ako reprezentačný kouč plavecké trio Natália Kodajová, Martina Moravcová, Miroslav Machovič na olympijských hrách v Atlante v roku 1996. V roku 1968 spolu s priateľom Mikulášom Lihánom založil plavecký klub v Trnave. V roku 1974 stál pri zrode v súčasnosti najvýznamnejšieho plaveckého mítingu na Slovensku v dvadsaťpäťmetrovom bazéne “Veľká cena Trnavy” s kvalitnou zahraničnou účasťou. Rokmi svedomitej práce sa v plávaní stal naslovovzatým odborníkom a trénerom.

V kategórii Osobnosti slovenského akademického športu si cenu prišli prevziať: Ľudmila Balážová- Iľanovská, Jozef Krnáč, Martina Halinárová-Jašicová, Paulína Fialková/v zasúpení Jaroslava Lauková/ a Ivan Dornič. 

Ľudmila Balážová- Iľanovská:
3.násobná zlatá medailistka v klasickom lyžovaní v behu na 10km klasickou technikou, voľnou technikou a v kominácii.     

Jozef Krnáč:
bývalý judista, strieborný olympijský medailista z roku 2004. Zúčastnil sa troch univerziád v rokoch 1999, 2001 a 2003 a získal na nich 2 bronzové medaily.     

Martina Halinárová-Jašicová:
bývalá slovenská biatlonistka, reprezentovala Slovensko na Zimnej univerziáde v 2001 so ziskom zlatej medaily v biatlone na 15km, striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 10km. Reprezentovala aj na piatich zimných olympijských hrách - v Lillehammeri 1994, v Nagane 1998, v Salt Lake City 2002, v Turíne 2006 a vo Vancouvri 2010. Na olympiáde v Lillehammeri (1994) získala za šieste miesto prvý olympijský bod pre samostatné Slovensko                                   

Paulína Fialková:
aktívna biatlonistka, ktorá Slovensko reprezentovala na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči a v roku 2018 v juhokórejskom Pchjongčchangu. Slovensko úspešne reprezentuje aj na podujatiach Svetového pohára v biatlone a na domácej univerziáde v roku 2015 v Osrblí získala 3 medaile – zlatú, striebornú a bronzovú.                                                                                                                                                                                                                                           

Ivan Dornič:
bývalý slovenský hokejový útočník, v súčasnosti tréner. V roku 1987 bol kapitánom zlatej akademickej reprezentácie na Svetovej zimnej Univerziáde, ktorá sa konala na Slovensku.       

SAUŠ každoročne oceňuje športovcov za dosiahnuté úspechy na medzinárodných súťažiach organizovaných FISU v danom kalendárnom roku. Výnimkou nebol ani rok osláv 100.ročnice, kedy sa uskutočnili dve svetové univerziády: Svetová zimná univerziáda Krasnoyarsk a Svetová letná univerziáda Neapol. V kategórii Medailisti Svetovej zimnej a letnej univerziády 2019 si ocenenie prevzali:                                                                                                            

Hokej – kapitán mužstva Ján Zlocha, brankár Matej Tomek, tréner Ivan Feneš a manažér tímu Branislav Varga - Slovenskí hokejisti získali na Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnoyarsku striebornú medailu. Celkovo v ére samostatnosti na univerziádnych turnajoch slovenskí hokejisti získali už šiestu medailu. V roku 2001 sa tešili z historického zlata, trikrát si vybojovali striebro (1999, 2003 a 2019) a dvakrát bronz (1993 a 2009). Pre Slovensko bolo striebro z hokejového turnaja jedinou medailou. 

Patrik Jány - strelec, na Univerziáde v 2019 v Neapole získal zlatú medailu.                                                                                                                                    Filip Marinov – strelec, získal na univerziáde v Neapole striebornú medailu, pričom Filip vylepšil svoj osobný rekord o 1 bod (121) terčov. Úspešný medailista bol aj na predchádzajúcich univerziádach a akademických majstrovstvách sveta.                                                                                                                            Adrián Drobný - strelec, slovenský reprezentant a bronzový medailista v trape z univerziády v Neapole, aj Adrián si vyrovnal svoje maximum (120) terčov.        Štefan Šulek, Matej Medveď a Patrik Jány - puškárske družstvo v zložení Štefan Šulek, Matej Medveď a Patrik Jány vybojovalo bronzovú medailu na Univerziáde 2019.

Vyvrcholením večera bolo udelenie cien - univerzitný športovec roka a storočia. Športovcom roka sa stal strelec Patrik Jány a jubilejné ocenenie športovca storočia si za svoje úspechy vybojovala plavkyňa Martina Moravcová. 

Štyridsaťtriročná Moravcová vybojovala na Svetových letných univerziádach päť zlatých medailí, medzi jej ďalšie úspechy patria dve striebra z olympijských hier. Táto plavecká ikona, jedna z najúspešnejších akademických športovkýň, zo svetových šampionátov má doma 63 medailí. Prvú získala ako sedemnásťročná na ME v Sheffielde 1993. Je sedemnásobnou majsterkou sveta a dvojnásobnou striebornou olympijskou medailistkou zo Sydney 2000. Štartovala na piatich olympiádach. Z MS má spolu 22 medailí. Z ME 41 medailí. Prekonala tri svetové, 16 európskych a 207 slovenských rekordov.  V súčasnosti žije v Dallase a na slávnosti sa zúčastnila len prostredníctvom videoodkazu, trofej prebrala jej matka Darina Moravcová.

"Je to významná udalosť v priestoroch Univerzity Komenského, ktorá vznikla pred sto rokmi rovnako ako my. Snažili sme sa pre našich funkcionárov, trénerov a športovcov pripraviť dôstojnú a príjemnú akciu. Boli tu bývalí olympionici Juraj Minčík, Jozef Krnáč či Jozef Gönci, viacero významných osobností," zdôraznil prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) a hostiteľ galavečera Július Dubovský.